Bygg styrka för kampsport hemma

För att bli bra på kampsport behöver du framför allt träna kampsport. Det är en självklarhet för de flesta. Men du behöver också vara stark och ha bra kondition. Det här är en större utmaning då tiden är begränsad, och då din kampsportsträning tenderar till att göra dig sliten i kroppen. Då kan det vara svårt, och ibland till och med kontraproduktivt, att försöka ta sig till gymmet också. Ett bra sätt att lösa det dilemmat är att köpa hem träningsutrustning så att du kan köra korta men intensiva styrkepass. Använd dig gärna av ett upplägg baserat på högintensiva övningar för att maximera värdet av din träning.

Att bygga upp ett hemmagym utifrån den här filosofin behöver inte kosta särskilt mycket om du planerar smart. Köp några saker som inte tar särskilt mycket plats och kombinera med kroppsviktsövningar så kommer du komma långt.

Chinsstång

Chins är en av de allra bästa övningarna för kampsport. Det är en klassisk och utmanande övning som bygger den typ av fysik du behöver för kampsport, särskilt i fråga om överkroppsstyrka. Rent krasst är chins också ett bra test för att se om du behöver kapa vikt eller inte. Om du inte klarar tio strikta chins är det dags att dra in på lördagsgodiset. En chinsstång kostar nästan ingenting och är lätt att ta fram när du behöver den. Supersetta gärna med övningar i vertikalplanet. Som armhävningar, burpees eller situps. Tio minuter om dagen är allt du behöver. Om det är för lätt kan du hänga på dig själv extra vikt med ett viktbälte.

Kettlebells

Ett annat bra träningsredskap där du både får kondition och styrka direkt anpassad till kampsport är kettlebells. De kanske kostar lite mer i inköp, men de håller för alltid och är dessutom värdebeständiga. Den sannolikt bästa övningen för dina behov är kettlebellsvingen som tränar upp dina höfter både i fråga om rörlighet och styrka. Efter en månad med daglig kettlebellträning kommer du märka att dina sparkar blir både hårdare och snabbare. Om du verkligen vill ta ut dig rekommenderar vi en kombination av sandsäcksträning och kettlebellsvingar. Ställ fram en hink och kör ett par tabataintervaller eller ronder där du varvar slag på säck med kettlebells. Du kommer hata det under tiden, men gynnas av det i längden.