Träna bort artrosen

I princip alla kampsporter har gemensamt att de är bra träning för din kropp. Rent fysiskt förbättrar till exempel kampsportsträning din kondition, koordination och explosivitet. För många innebär det också starkare självförtroende och koncentration. Sedan är det så klart kul och socialt om det görs på rätt sätt! Men även positiva aktiviteter i livet har nästan alltid en baksida, och kampsport är inget undantag. Det är inte helt ovanligt att man råkar ut för olika typer av skador eller sjukdomar vid alla typer av fysisk träning, men många går att behandla ganska enkelt. Artros är ett exempel på en missuppfattad sjukdom som kan behandlas på hemmaplanen.

Vad är artros och hur kan det behandlas?

Artros är en sjukdom som det råder en del missförstånd kring, inte minst när det gäller behandling. Det är en ledsjukdom som framför allt drabbar äldre människor, men sjukdomen finns i nästan alla åldrar. Sjukdomen är delvis ärftlig och kan blossa upp efter perioder av hårt arbete, hård träning, övervikt eller muskelsvaghet.

Människor är programmerade att undvika saker som orsakar smärta. Smärta är en signal som du ska respektera och lyssna på. När det gäller artros är dock träning en av de viktigaste komponenterna till en hälsosam återhämtning, trots att det kan göra ont. Det finns väl utarbetade träningsprogram för den som vill lindra symptomen av sin artros, till exempel https://www.artros.org. De erbjuder träningsprogram för specifika muskelgrupper som brukar vara extra drabbade: nacke, rygg, axel, hand, knä med mera. Program för behandling i knä och höftled finns i deras app så att man med fördel kan göra det hemma.

Enkla råd

Det finns andra sätt att lindra symtomen från Artros. Smärta i knän beror ofta på tung belastning som brukar härledas till övervikt. Viktnedgång är med andra ord en viktig komponent för att behandla just knän. Smärtstillande tabletter kan också vara en viktig del i behandlingen, dels för att underlätta träning, men också för att helt enkelt klara av vardagen utan stor smärta.

I vissa fall är operation nödvändigt. Värt att nämna är att operation sällan är första lösningen, utan det kan bli aktuellt om andra behandlingsmetoder inte fungerar. Viss nivå av träning kommer krävas både före och efter operation så det kan inte ses om ett sätt att totalt undvika träning.

Tala med en fysioterapeut

Det behövs ingen remiss från läkare för att besöka en sjukgymnast om dina problem. Det är alltså smart att boka in en tid för att få en diagnos och professionella råd om vad du kan göra. Eftersom artros är en kronisk sjukdom är det viktigt att få ett sammanhang. Det inkluderar förståelse för

sjukdomen och hur de olika övningarna hjälper dig att lindra symptomen långsiktigt. Att prata med

en sjukgymnast och läsa på är ett bra första steg mot ett hälsosammare och mer smärtfritt liv.