Den allra farligaste kampsporten

Förmodligen trodde du att thaiboxning ansågs som världens farligaste kampsport men då har du fel. Idag räknas burmesisk boxning eller letwhei som en av de mest brutala sporterna i världen. Här är få saker otillåtna och smärtan kan bli stor om du inte är noga förberedd.

Brutaliteten i letwhei

Letwhei eller burmesisk boxning som den kallas med annat namn, är en form av boxning eller thaiboxning där de två kämparna slåss utan handskar. Istället används tunn gasväv runt knogarna för att drämma till motståndarna. Du som själv har varit i slagsmål någon gång vet att slaget mot kroppen eller ansiktet kan göra lika ont som smärtan i de nakna knogarna på den som utövar slaget. Andra slag och sparkar är också tillåtna, såsom att slåss med armbågarna. Det är alltså ingen barnlek, det här. Det är inte för inte som burmesisk boxning kallas för niopunkters/nio lemmars kampsport – man använder nämligen hela sin kropp för att sparka och slå på sin motkämpe.

Ta hand om dig om du utövar letwhei

Eftersom denna kampsport kallas för en nio lemmars kampsport så kan du säkert tänka ut själv vad det kan åstadkomma med dina leder om du inte tar hand om dig ordentligt. Dels kommer du själv att röra på dig som om det inte fanns någon morgondag, dels kommer du få ta emot en del smällar under matcherna och träningspassen. Var därför noga med att hålla artros och ledsmärta borta och se till att ta hand om dina muskler ordentligt.

Om letwhei och dess historia

Tro det eller ej, men letwhei har funnits sedan ca 1000 år tillbaka. Sporten kom till runt Burma men har dock tagit in många influenser från både kinesisk, thailändsk och indiska kampsport. För övrigt har den många liknelser med thaiboxing men letwhei anses ändå som mer brutal eftersom inga som helst skydd används. Både händer och huvud är exploaterade så slagen känns med andra ord. Det enda som de båda deltagarna får använda för att skydda sig någorlunda, är gasväv, tejp eller eltejp. De enda ställen som dessa får förekomma på är händer och fötter. Du får också ha en suspensoar och ett tandskydd vilket naturligtvis är tacksamt. I övrigt bär kämparna bara shorts och inga skor eller hjälmar.

De tillåtna teknikerna är heller inte fy skam om du är ute efter en sport som fokuserar på slag och sparkar. I letwhei får du skalla, slåss med knogar, slåss med armbågarna, svepa och kasta, sparka på alla sätt och slå på alla sätt. Du får till och med knäa hur du vill, vilket gör suspensoaren till en oumbärlig detalj. Själva matchen körs under 3 minuter i 5 ronder och deltagarna har 2 minuters paus mellan varje rond.