Att träna kampsport är en bra motionsform, men det är också ett ypperligt sätt att lära sig mer om hur man försvarar sig själv. Målet är givetvis alltid att slippa utsätta sig för en situation där man behöver ta till fysiskt våld för att freda sig. Men ibland är olyckan framme. Och även om den inte är det så är det ofta en trygghetsskapande känsla i sig att veta om att man faktiskt är kapabel att hantera eventuella våldsverkare. Dessutom tenderar såna typer av människor att helst ge sig på folk de känner inte är säkra i sig själva, så kunskap om hur man neutraliserar ett hot, och den självsäkerhet det ger, kan få en potentiell våldsman att avhålla sig från att ge sig på dig från första början.
De flesta kampsporter som innehåller närkontakt är från början självförsvarsinriktade. Men många har gradvis gått över till att vara mer sport och mindre våld, så att säga. Taekwondo är liksom de vanligaste japanska kampformerna av idag exempel på en tveksam självförsvarsgren då man betonar lätt kontakt och premierar att bara nudda motståndaren. Så som man tränar kommer man också agera i en skarp situation. De olika stilarna som är mer inriktade på markkamp är också olämpliga ur självförsvarssyfte. Även om det är bra att kunna klara sig om man ramlar så är det i en riktig kampsituation oftast olämpligt att börja brottas i liggande läge eftersom du sällan vet om den du bråkar med har några kompisar på plats som kan komma att blanda sig i.
Du som vill träna för självförsvar ska antingen satsa på en stil som är direkt inriktad på just det. Ett bra alternativ är Krav Maga som är en effektiv självförsvarsdisciplin. Annars är de flesta kampsporter som använder fullkontakt bra: thaiboxning, kickboxning eller MMA. Ofta behöver du inte neutralisera din motståndare, utan det gäller att kunna ta en smäll eller två, skapa distans till motståndaren med en spark och sen ta dig ifrån platsen. Du har rätt att bruka våld för att försvara dig, men inte i vilken utsträckning som helst.
För dig som tränar mycket fullkontakt finns alltid risk för skador eller slitningar i knän och leder. Om du råkar ut för något sådant men vill kunna fortsätta träna är det bra att uppsöka en naprapat för behandling.