Kyudo

När man på svenska pratar om kampsport skulle man knappast räkna in bågskytte bland dem, men så är fallet i Japan. Bland de kampsporter och kampkonster som omfattas av samlingsnamnet budo hittar man nämligen kyudo, som är en modern form av bågskytte med en traditionell japansk pilbåge.

Att träffa så nära mitten på måltavlan som möjligt är självklart viktigt inom kyudo, men hur man skjuter iväg pilen är minst lika viktigt. Skottet ska avfyras på ett mycket specifikt sätt, som nästintill är en ritual. Det ingår åtta steg i denna ritual: ashibumi, som innebär att man placerar fötterna ungefär en pilbredd isär; dozukuri, då man förbereder sig för skottet genom att spänna rätt muskler och anta en korrekt position; yugamae, då man för pilbågen framför sig och greppar den; uchiokoshi, då man lyfter bågen över huvudet; hikiwake, då man drar båden; kai, vilket är den position man har när man står med bågen fullt dragen; hanare, då man släpper pilen; och zanshin, vilket innebär att man följer pilen och meditativt reflekterar över sitt skott. Måltavlorna inom kyudo är 36 centimenter i diameter, och man skjuter alltid på ett avstånd av 28 meter.2014_kyudo_world_cup_08

Förutom detta säregna sätt att avfyra en pil känns kyudo lätt igen på utövarnas klädsel och den speciella kyudobågen. Bågen, till att börja med, är nämligen inte symmetrisk, utan är längre upptill än nedtill, och är hela två meter lång. Utövarna bär också den typ av dräkt som används inom bland annat kendo, som består av en uwagi (en slags jacka eller överdel) och en hakama (ett par vida byxor). Uwagin är vanligtvis vit och hakaman svart eller mörkblå.

Kyudo utövas i Sverige, även om det är en liten sport här. Det är Svenska kendoförbundet som är den högsta organisationen för kyudo i Sverige. Om du skulle vilja prova på kyudo, eller vill att ditt barn ska prova på, är det med andra ord dem du bör kontakta. Att barn ägnar sig åt aktiviteter av olika slag är viktigt inte bara för att de behöver röra på sig, utan också för att de på det sättet får träffa många andra barn. Det ökar till exempel chansen att de smittas av vattkoppor i tidig ålder, vilket till skillnad från många andra sjukdomar ju faktiskt är en fördel.