Moderna kampsporter

 

Ur de traditionella kampsporterna har ett antal nya utvecklats de senaste decennierna. Traditionalisterna lär hävda att de saknar själ, medan de som gillar dem ser att de är mer effektiva och anpassade till en ny tid. Oavsett vilket läger du tillhör är det bra att ha koll på åtminstone några av dem.

Brasiliansk Jiu Jitsu

fn_ucfight_penn_ambBrasiliansk Jiu-jitsu utvecklades inte som man kan tro ur den japanska Jiu-jitsun, utan ur judon. BJJ skapades i Brasilien av familjen Gracie som en modern kampsportstil där målet är att ta ner motståndaren på backen för att där strypa ut honom, eller sätta ett lämpligt ledlås och se till att han ger upp sin kamp. Den brasilianska Jiu-jitsun fick sitt stora genombrott i samband med att Ultimate Fighting Championship började hållas i USA. Sporten dominerade totalt i de tidigare galorna där kampstil ställdes mot kampstil, och alla andra kampsporter var tvungna att förhålla sig till och utveckla motmedel mot den extremt effektiva stilen.

Kickboxning

Kickboxning är en hybrid mellan västerländsk boxning och thaiboxning. Den utövas i en ring liksom de andra två. Till skillnad från den vanliga boxningen får du också använda sparkar, till skillnad från thaiboxningen får du inte använda knän eller armbågar. Beroende på tävlingsform så får du antingen sparka på hela kroppen, eller bara på överkroppen.

MMA

MMA – mixed martial arts – är en blandad stil, där det bästa ur olika grenar samsas. Den mest kända tävlingen är Ultimate Fighting Championship, en tävling där det mesta är tillåtet. Du får slå, sparka, knäa, armbåga samt använda de flesta teknikerna från grapplingen, som ledlås och strypningar. En rond pågår oftast tills någon knockas eller ger upp. I början var nästan allt tillåtet och sporten utövades utan handskar. Efter hand har dock vissa begränsningar införts på de flesta galorna, både för att skydda de tävlande men också för att sporten ska se något mindre brutal ut och inte skrämma de lagstiftare som har makt att förbjuda dem. Användandet av tunna handskar har också blivit obligatoriskt, framförallt för att de tävlande inte ska bryta handlederna när de slår varandra på de hårda delarna av kroppen eller huvudet.