Thaiboxning

 

Thaiboxning är en kampsport som kommer från Thailand och som användes under krigen då kungariket Siam bildades innan det delades upp i flera mindre länder som nuvarande Thailand, Laos och Burma. Thaiboxning har funnits väldigt länge och hette förr i tiden Muay Boran.

Från att ha använts i strid mot burmeser så utvecklades det i senare tid till sporten som vi nu kallar för thaiboxning. Thaiboxning har många legender och historier som exempelvis Nai Khanom Thom som fick slåss för sin frihet efter att ha blivit tillfångatagen av den burmesiska armen.

Kungen av Burma tillät spektaklet och Nai Khanom Thom besegrade tio burmesiska boxare en efter en för att vinna sin frihet. Han slogs endast med rep virade runt sina händer och utan några andra skydd på kroppen, och efter att han bevisat sin värdighet inför kungen så släpptes han fri. Nai Khanom Thom reste tillbaka till Siam och togs emot som en hjälte.Thai boxing show.

Den moderna thaiboxningen är nationalsporten i Thailand och kan ses i alla städer runtom i landet. De största och mest kända arenorna finns i Bangkok som är Thailands huvudstad. Där kan man se kända thaiboxare slåss för de välkända Lumpinee och Rajadamnan bältena som är de mest kända och meriterade bältena som man kan vinna i världen.

Att vinna ett mästerskapsbälte i de mest kända arenorna är nästintill omöjligt för en västerlänning eftersom thailändska thaiboxare börjar sin karriär redan vid 8 års ålder. Många av dessa barn blir tvingade att slåss för pengar så att de kan skicka pengar till sin familj som oftast är väldigt fattig.

I Thailand har väldigt få thaiboxare tillgång till tandläkare även om de tar emot otroligt många slag och sparkat mot ansiktet – och vi i Sverige har det betydligt lättare med tandläkare och tandläkarvård.

På vissa arenor i Thailand finns det inte ens någon läkare på plats om något skulle inträffa, och de har endast en person som kan sy styng om en thaiboxare skulle bli skuren av en armbåge. I Sverige har vi mycket mer regler och skydd, så visst är det en kulturchock om man jämför thailändsk thaiboxning med svensk.