Traditionella kampsportsstilar

 

När man pratar om kampsport skiljer man ofta på traditionella och moderna stilar. De traditionella har oftast sitt ursprung i Asien (även om man på sina ställen kan hitta europeiska undantag, som exempelvis den isländska brottningsformen glima), och har en lång tradition bakom sig. De moderna stilarna är just moderna, det vill säga har utvecklats senare och med mindre respekt för de gamla mästarna.

Japanska kampsporter

Många av de mest kända kampsporterna har sitt ursprung i Japan. Som karaten, som är en av de mest kända stilarna. I karate är det tillåtet att slå och sparka sin motståndare. Man får dock inte kasta eller greppa. Beroende på stil så tillåts olika tekniker när man tävlar i karate, allt från väldigt lätt kontakt till fullkontakt. Judo är en annan stil som framförallt innehåller kast och grepp. Den är relativt ny och utvecklades i slutet av 1800-talet av Jigoro Kano. Judo är en av få kampsporter som är en OS-gren. En blandning mellan dessa två heter jiu-jitsu. Jiu-jitsun är framförallt en självförsvarsstil, men det går också att tävla i den. Slag, sparkar, kast och grepp är då tillåtna. En annan sport som framförallt utövas i Japan, och även är landets nationalsport, är sumobrottning. Här gäller det att vara stor och tung, och knuffa din motståndare ur ringen.

1032px-steven_ho_martial_arts_kick-1Kinesisk kampsport

Det finns givetvis mängder av olika kampstilar som härstammar från Kina. Traditionellt var dessa kunskaper något som lärdes ut i inom familjen och alla som var skolade i kampsport hade sin egen variant, samtidigt som de hade vissa gemensamma drag. Man brukar tala om den kinesiska kampsporten som ”Wushu”, eller ”Kung fu”. Kung fu populariserades i väst på sjuttiotalet framförallt på grund av skådespelaren Bruce Lee som rönte stor framgång med sina filmer. Wushu/Kung fu använder oftast både slag, sparkar, grepp och kast; men även olika typer av traditionella kinesiska vapen som stavar, svärd och spjut.

Övriga asiatiska kampsporter

I de flesta länder i världen har det utvecklats någon form av obeväpnad stridskonst. Ytterligare två asiatiska exempel är Thailands nationalsport thaiboxning, Muay Thai, som är en hård sport där sparkar, slag, knän och armbågar är tillåtna. Sporten utövas i en liknande ring som den västerländska boxningen.

En annan känd kampsport kommer från Filippinerna och heter Kali, eller Escrima. Det är liksom Wushun samlingsnamn för olika kampstilar som centreras kring strid med käppar, eller den klassiska filippinska kniven Balisong, så kallad butterflykniv.