Taekwondo

Taekwondo betyder fotens och handens väg, och det säger det mesta om vad det handlar om. Alltså obeväpnad strid där sprakar och slag mot stora delar av kroppen är tillåtet. Grepp och kast förekommer däremot inte och utövarna bär n hel del skydd under tävlingar. Stilen formaliserades på 1950-talet men har, liksom de flesta asiatiska kampsporter, rötter som sträcker sig mycket långt bakåt i tiden. Precis som inom till exempel karate finns olika stilar som dock liknar varandra så mycket att de kan vara svårt för en otränad att se skillnad på dem. Taekwondo kommer från Korea men har blivit populärt i stora delar av världen. Ett bevis på sportens stora framgångar under senare decennier är att den ingår i programmet under de olympiska spelen. Sverige har haft flera utövare på absolut högsta internationella nivå. Uno Sanali och Elin Johansson är båda olympiskt meriterade och väldigt framgångsrika utövare av sporten.

Nyckeln till framgång

Sydkorea, Kina och USA är de nationer som hittills varit mest framgångsrika i Taekwondo om man ser till resultat i de olympiska spelen. I Sydkorea anser många att detta är landets nationalsport. Detta är dock, som vi redan varit inne på, en mycket populär kampsport i flera länder, inklusive Sverige. En av nycklarna till att Taekwondo blivit så populärt är förmodligen att det är snyggt att titta på. Till skillnad från i många andra kampsporter premieras avancerade tekniker som snurr- och hoppsparkar genom ett poängsystem. Det är tacksamt och roligt att tävla i Taekwondo och det är sällan en match slutar med knockout. Det innebär att skadorna är relativt få och att de tävlande anstränger sig för att göra just de tekniker man som åskådare helst vill se. I Sverige har Taekwondo länge varit en av de större kampsporterna och träningsmöjligheterna är goda på många svenska orter. Sporten passar utmärkt som träningsform för dem som inte har som ambition att tävla. Alla kan utöva Taekwondo och ett av målen med denna kampkonst är att man ska utvecklas som människa.

Självförsvar och kulturhistoria

Att träna Taekwondo innebär att man kommer i kontakt med det centrala begreppet “soonhwan do- taekwondo-cirkeln”. Det är ett system med olika grupper av tekniker och träningsmoment som står i förbindelse med varandra och som utövas i särskilda sekvenser. Träningen består av olika saker, beroende på hur duktig man är och på vad man vill uppnå. I många klubbar och grupper av utövare är filosofi och kulturhistoria en viktig del av träningen. Andra koncentrerar sig på att träna Taekwondo som självförsvar men det finns också många som fokuserar på tävlingskamp. Vad som är effektivt på tävlingar behöver inte vara samma sak som vad som är bäst när man behöver försvara sig. Kyokpa betyder krossteknik på koreanska och handlar kort och gott om att krossa föremål. Tävlingar i Taekwondo kan innebära långa resor. leasa bil privat med Hyundai som också är koreanskt, det kan vara et alternativ till att resa kommunalt.