Sverige är ett väldigt starkt land när det gäller kampsporter och vi har både väldigt många och väldigt framgångsrika utövare i förhållande till hur många som bor i landet . Så har det varit i närmare 50 år. De äldsta kampsporterna i Sverige som fortfarande utövas i lite större omfattning är brottning och boxning. De är fortfarande rätt stora men har blivit omsprungna av Karate, Judo och Taekwondo som nu är de tre största kampsporterna sett till antalet utövare. Både Judo och Karate, som slåss om att vara den populäraste kampsporten, har omkring 20 000 registrerade utövare. Många av dessa är glada motionärer men det finns även gott om elitsatsande utövare. Precis som de flesta andra stora kampsporterna har dessa tre asiatiskt ursprung. I den här texten kommer vi att fortsätta ta upp populära kampsporter och även skriva om dem som växer snabbast för tillfället och som kan komma att flytta fram sina positioner.
De snabbast växande kampsporterna
Ett intresse för österländsk kultur är en av de faktorer som antas ligger bakom människors intresse för kampsport men den kampsport som växer snabbast just nu är faktiskt historisk europeisk fäktning (HEMA). Den sporten finns dock ännu inte med på denna lista på de 20 mest populära kampsporterna i Sverige 2016. Det gör däremot Mixed Martial Arts (MMA) som kombinerar slag, sparkar, kast och grepp i system för obeväpnad strid med väldigt få regler. I Sverige har vi lite över 3000 utövare men MMA är även den av alla kampsporter som kanske har flest följare idag i konkurrens med boxning. Med följare menar vi människor som följer galor arrangerade av organisationen UFC som fått ett väldigt stort publikt genomslag de senaste åren. Kanske är det tack vare MMA som Brazilian jujitsu (BJJ) fått ett rejält uppsving. Det har nämligen visat sig att BJJ är en mycket bra grund om man vill ge sig in på MMA. Brottning fungerar också förvånansvärt bra om man vill hoppa på MMA-tåget. Även Thaiboxning, Judo och Karate är växande kampsporter.
Från självförsvar till fäktning och dragkamp
Slår man ihop BJJ med traditionell jujutsu så får man kampsport med fler utövare än Taekwondo som alltså ligger på tredje plats på listan över de största kampsporterna i Sverige. Alla som är intresserade av effektivt självförsvar brukar attraheras av BJJ och jujutsu. Krav Maga som i dagsläget ligger på nittonde plats på listan med sina dryga 500 utövare är en annan kampsport som är orienterad mot självförsvar och angrepp som utformade för att fungera i skarpa situationer.Något man kanske blir förvånad över är att dragkamp räknas som en kampsport och att dryga 1500 tränar och tävlar i dragkamp under organiserade former i Sverige. I och med det är vi en stor dragkampsnation. Men det räcker bara till en sextonde plats på listan över de populäraste kampkonsterna. Intresset för sportfäktning har varit ganska stabilt de senaste åren och sporten återfinns på listans tionde plats. Om du brukar bära Gant skor till vardag och fest kan det vara bra att veta att märket nu även har modeller som passar vid träning.